Alquena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lawsonia inermis)
Infotaula d'ésser viuAlquena
Lawsonia inermis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dehenna i alquena Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN138450837 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaLythraceae
GènereLawsonia
EspècieLawsonia inermis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'alquena[1] (Lawsonia inermis) és l'única espècie del gènere Lawsonia, de la família de les litràcies. És un arbust de 2–6 m d'alçada amb fulles menudes, oposades, senceres, glabres, subsèssils, el·líptiques i més o menys lanceolades d'1,5–5,0 cm x 0,5–2 cm.

Les fulles s'han utilitzat des de temps antics per obtenir l'alquena, ara més coneguda com a henna, un producte ideal per a tenyir la pell humana. Amb l'alquena es poden fer tatuatges temporals.

Etimologia[modifica]

Tant el mot tradicional, alquena, com el modern, henna, manllevat del francès, provenen del mot àrab حِنَّاء, ḥinnāʾ, a partir de la seva pronunciació vulgar ḥínna, precedit de l'article al- en el cas d'alquena (al-ḥínna).[2][3]

Usos i tradicions[modifica]

L'alquena s'utilitza molt per fer dissenys de color roig fosc a les mans i peus de les xiquetes dels països del Pròxim Orient i el subcontinent indi i l'Àfrica del nord sobretot abans del casament.[4] Tenyir les mans amb alquena, amb dissenys complicats o no, forma part de les tradicions de les núvies de molts països abans de la cerimònia del matrimoni .[5] El ritual de tenyir les mans i els peus de la núvia de roig el celebren tant els musulmans[6] com els hindús, cristians, jueus i zoroastrians de les zones on es practica el costum.[7]

La pasta es prepara picant les fulles amb un morter; l'alquena també es fa servir per tenyir el cabell de color roig. Es pot assecar i conservar en forma de pols i es poden fer preparacions a base de henna que donen un color negre.

La pasta de henna es deixa sobre les mans una bona estona i després es renta amb aigua. Fregant les mans amb oli de mostassa el color es torna més intens virant vers el taronja o roig/marró fosc. Passades unes setmanes el color fosc original de l'alquena va desapareixent a poc a poc deixant un color taronja i després tornant al color natural de la pell.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «alquena». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «alquena». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «henna». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Tauzin, Aline. Le henné, art des femmes de Mauritanie. París: UNESCO, 1998. ISBN 978-92-3-203487-8. 
  5. Westermarck, E. (1926). Ritual and Belief in Morocco Vols 1 & 2. London, UK: Macmillan and Company, Limited
  6. Westermarck, Edward. Marriage ceremonies in Morocco. Londres: Curzon Press, 1972. ISBN 978-0-87471-089-2. OCLC 633323. 
  7. Brauer, Erich; Raphael Patai. The Jews of Kurdistan. Detroit: Wayne State University Press, 1993. ISBN 978-0-8143-2392-2. OCLC 27266639. 

Bibliografia[modifica]

  • MACCHIAVELLI, Mariarita. Tatuajes pintados con henna. Susaeta, 2002. 92 p. ISBN 978-84- 3053-198-1.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alquena